Artist: Leon Kühn


Bakgrund Bakgrund south african artist leon kuhn

Det som inspirerar mig är saker i min omedelbara omgivning. Det kan vara allt från ting, människor, tankar och kulturella uttryck. Men kanske är det främst olika material som jag kommer i kontakt med i vardagen som ger inspiration. Jag har en nära relation till material som jag finner i naturen och jag återanvänder gärna gamla saker. Jag arbetar ofta med lager på lager för att bygga upp en struktur och för att uttrycka en känsla. Jag låter gärna materialet påverka resultatet snarare än att hålla mig till en ursprunglig idé.

Jag är född I Sydafrika 1971. Jag flyttade till Sverige 2001 och här har jag kompletterat min utbildning i måleri, teckning, grafisk tryck och keramik på Folkuniversitetet i Stockholm. År 2004 flyttade jag till Kenya där jag arbetade i ett konstnärskollektiv. Under min period i Kenya utvecklade jag min teknik att bygga upp collage med olika material som; pigment, sand, textilier, handgjort papper, rostig metall och djurdynga.

År 2005 flyttade jag tillbaka till Sverige, jag har sedan dess fortsatt arbeta och ställa ut min konst i såväl Afrika som Europa.

Material

Främst använder jag mig av olika sorters naturliga pigment från Afrika för att få fram färgerna i min konst. En del av pigmenten har speciell innebörd för mig; Grön pigment från Lake Turkana i Great Rift Valley, norra Kenya. Platsen som anses vara mänsklighetens vagga. Röd pigment, eller ockra användes för tusentals år sedan på grottmålningar och än idag används ockra som dekoration av Masaier, Sumburus och andra ursprungsbefolkningar i Afrika. Vit pigment är fossiliserad färskvattensplankton från Lake Naivasha i Kenya. Orange pigment kommer från Sydafrika och används av Sesothofolket för att dekorera utsidan av sina hus.

De upphöjda objekten på duken är skulpterad av finaste havssand från Zanzibar eller Fårö, Gotland. Jag använder även andra naturliga material för att bygga upp en textur på duk.

Utställningar: – Sverige: Internationella utställningar: Kontakta mig: